Kunsteducatief aanbod

PINGDIALOGEN & MEDIAWIJSHEID

reclame2

De Pingdialogen en Mediawijsheid zijn twee workshops rond het gebruik van social media en internet. Beide workshops duren een dagdeel. Ze kunnen gezamenlijk als dagprogramma worden uitgevoerd, maar ook afzonderlijk worden geboekt. De workshops zijn bedoeld voor leerlingen van de middelbare school vanaf 14 jaar.

PINGDIALOGEN( 3 uur) :
In deze workshop laten we leerlingen nadenken over de betekenis van virtuele communicatie zoals what’s app, twitteren en chatten. Het gaat ons er niet om om met het vingertje te gaan zwaaien en te beweren dat dergelijke vormen van virtuele communicatie slecht zijn. Door leerlingen er op een andere manier mee te laten werken, willen we hen bewuster te maken van wat ze virtueel tegen elkaar zeggen/communiceren en hoe deze woorden in de werkelijkheid op de ander kunnen overkomen.
We gaan we aan de slag met de disciplines schrijven, theater en fotografie in de volgende opdrachten:

A. De Pingdialoog: Leerlingen maken dialogen over bijvoorbeeld vriendschap, liefde, school en schrijven deze uit in de taal van what’s app, sms of een twitterbericht. Deze dialogen worden vormgegeven in een scène op een bijpassende locatie bijvoorbeeld de kantine, het schoolplein of de wc’s. Elke scène wordt gefotografeerd in drie fotostills. Bij deze foto’s wordt de bijbehorende dialoogtekst weer geplaatst in een gesprekswolkje. Deze fotoreeksen worden uitgeprint en tentoongesteld in de school.

foto 1foto2foto3

B. Ode aan je mobiel: Elke leerling schrijft een brief op een A4 aan zijn/haar mobiel, waarin je vertelt waarom je zoveel van je mobiel houdt of waarom je hem haat. Op de achterkant schrijf je de brief die je als reactie van jouw mobiel terug krijgt.

We sluiten de workshop met de hele groep af met het laten voorlezen van een aantal odes. Ook bespreken we kort na met de leerlingen wat ze van de opdrachten vonden en wat ze er van geleerd hebben.

MEDIAWIJSHEID ( 2 uur) :
Hierin gaan de leerlingen aan de slag met nieuwe media, film en beeldende kunst.Via diverse opdrachten op internet krijgen leerlingen inzicht in hun eigen virtuele gedrag en welke consequenties dat met zich meebrengt. Zij onderzoeken hoe ze wijzer met de verschillende nieuwe media kunnen omgaan en maken een filmpje waarin ze hun nieuw verworven tips over mediawijsheid aanprijzen aan anderen.

Deze workshopreeks is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het IVKO en daar inmiddels al twee schooljaren met veel plezier en succes uitgevoerd.

Voor meer informatie en prijsopgave kunt u contact opnemen met Denise Schreuder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s