HTML

DSC03265

HTML

In 2012/2013 heeft Denise Schreuder in opdracht van theatergroep Jura HTML ontwikkeld en uitgevoerd in Amsterdam en Utrecht. HTML ofwel how to make love is een community-art project over de liefde. HTML brengt jongeren en oudere buurtbewoners bij elkaar. Zij gaan met elkaar in gesprek over de liefde en gaan vervolgens gezamenlijk samen met locale kunstenaars hun verhalen, wijze raad en tips vorm geven in een kunstvorm, die bij hun verhalen en de buurt past. Dat kan een voorstelling, tentoonstelling maar ook een film, tijdschrift of projectwebsite zijn, die aan de overige buurtbewoners wordt getoond.

Ik ben nog nooit verliefd geweest. Mijn vriendinnen hebben al langere relaties. Die zijn echt verliefd. Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n zin in.”
Sia, 15 jaar

5

In Amsterdam heeft Denise Schreuder dit project uitgevoerd met wijkbewoners tussen de 13- 85 jaar in de Diamantbuurt en Amsterdam Oost in samenwerking met het IVKO, OBA Cinetol, leercentrum Floor van de HvA en Combiwel. De verhalen en ervaringen van de wijkbewoners zijn hier vormgegeven in een tentoonstelling en voorstelling. De tentoonstelling is twee maanden te zien geweest in OBA Cinetol en heeft veel publiek uit de buurt getrokken. De voorstelling, die gespeeld werd door een intergenerationele spelersgroep heeft op diverse plekken in beide buurten gespeeld.

In Utrecht is HTML uitgevoerd in samenwerking met ZIMIHC, de Vrede van Utrecht en Portes in de wijken Ondiep, Zuilen en Overvecht. Denise Schreuder is hier in gesprek gegaan met wijkbewoners tussen de 8 en 80 jaar. Van deze gesprekken zijn boekjes gemaakt en er is een buurtvoorstelling gemaakt samen met Muziek in de Wijk, een orkest voor kinderen uit de wijk Zuilen.

” Als je de zestig voorbij bent, kan je best verliefd worden. Dat is een heel goed gevoel. Ik vind het eigenlijk niet netjes als je twee mensen laat zeggen, dat ze hun hele leven bij elkaar moeten blijven. Want je weet niet of dat gaat lukken. Het kan altijd overgaan. ”
Rena, 70 jaar

IMG_0647

HTML was in beide steden een groot succes.  Jong en oud vonden elkaar vrij gemakkelijk in het gesprek en de samenwerking en de herkenning bij het uiteindelijke buurtpubliek was groot. Verkering vragen, vlinders in je buik, afgewezen worden, sleur, de zoektocht naar de ware…..het is allemaal van alle tijden en iedereen zoekt er zijn weg in.

Denise Schreuder wil dan ook graag verder met HTML en het concept verder ontwikkelen zodat het ingezet kan worden in andere buurten en voor andere organisaties.
In oktober 2013 heeft zij het concept HTML ingediend bij Come Together, een initiatief van KPMG, Actiz en Microsoft. Zij hebben een voorronde georganiseerd voor Tedx Binnenhof, waarin zij op zoek waren naar innovatieve ideeen voor zogenaamde caring communities. Er waren 121 inzendingen en HTML behoorde tot de laatste twintig. In november is Denise aanwezig geweest bij de bijeenkomst van Come Together in theater Bitterzoet, waar de laatste tien hun idee presenteerden. Dit was een heel bijzondere en inspirerende bijeenkomst, waar Wehelpen.nl als terechte winnaar uitgekomen is. Denise heeft daar waardevolle contacten gelegd voor HTML, waar zij verder mee in gesprek is. Op 24 maart vindt Come Together XL plaats, waar alle inzenders elkaar gaan ontmoeten.

IMG_0666

HTML kan op eenvoudige wijze een waardevolle bijdrage leveren aan het verbinden van wijkbewoners van verschillende generaties.

* HTML is een laagdrempelig project; iedereen heeft immers wel een verhaal over de liefde.

HTML brengt generaties samen, die elkaar in het dagelijks leven niet snel treffen. Ouderen delen hun verhalen en maken kennis met nieuwe media. Jongeren geven hun digitale vaardigheden door, ontwikkelen sociale en kunstzinnige competenties en ervaren hun betekenis in de samenwerking.

* HTML brengt herkenning en erkenning van ieders verhaal, zorgt voor nieuwe sociale verbanden en bevordert daarmee de caring community.

*HTML is laagdrempelig, gaat uit van het persoonlijke verhaal en kent een grote vorm van wederkerigheid. Iedereen vindt wel iets van de liefde, het verhaal van de een brengt je naar de ander.  Hierdoor raken steeds meer mensen in de buurt bij het project betrokken. Op een bijna vanzelfsprekende manier verbindt en versterkt HTML via het kleine verhaal van het individu de kracht en macht van de buurt.

 “ Een paar maanden geleden ging ik verderop staan bij de tramhalte als ik deze jongeren zag. Nu werken we samen, snap ik waar ze mee bezig zijn”
Hans, 66 jaar. 

                                                 002 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s