AMBITIE, ARBEID EN AMBACHT IN DE PIJP

3xA

Het IVKO heeft Denise Schreuder gevraagd om na het succes van HTML een nieuw community-artproject te ontwikkelen. Hieruit is het idee voor 3xA ofwel Ambitie, Arbeid en Ambacht in de Pijp ontstaan. Dit idee is omarmd door het Cultuur Cluster Ascher. Cultuur Cluster Asscher (CCA) is een samenwerkingsverband in de Amsterdamse Pijp tussen de IVKO School, OBA Cinétol, Ostadetheater, Combiwel en de amsterdamse jeugdteJAtherschool

Eva Schneider, projectleidster van het CCA en Denise Schreuder, projectleidster van Voetenaandegrond, hebben gezamenlijk een jaartraject ontwikkeld.
De vele facetten van de ambitieuze, werkende, ondernemende , eigenwijze en authentieke Amsterdamse Pijp worden in het project belicht vanuit historisch, actueel en toekomst- perspectief.
De Pijp is rijk aan oude bedrijven en ambachten. Sommige verdwenen, anderen zijn er nog steeds.
Hoe ging het er vroeger in die bedrijven aan toe? Hoe leerde je een vak? Koos je daar zelf voor of ging bedrijf of ambacht over van vader op zoon?
Met de geschiedenis van arbeid en ambacht in de buurt als startpunt gaan in dit Community-art project leerlingen van diverse buurtscholen, jongeren en oudere buurtbewoners, kunstenaars en professionals gezamenlijk onderzoek doen. Welke oude ambachten zijn er te vinden in de buurt en hoe wordt deze kennis doorgegeven? Zijn er nieuwe ambachten ontstaan? Wat is het verhaal achter de multiculturele ondernemers en de hippe winkels van de creatieve industrie? Gaat er wat veranderen met het winkelaanbod als straks de Noord-Zuid lijn open is?
Ook het verloop van het traject van ambitie naar werken in de praktijk komt aan bod. Voor welke keuzes kom je te staan en wat is er voor nodig om je ambities te verwezenlijken? Welke beroepen bestaan er allemaal en wat moet je daar voor kunnen?
En dan? Ben je trots op je werk? Welke plek neemt werk in je leven in? En hoe is het dan als je klaar bent met werken?
In de diverse projectonderdelen gaan deelnemers met elkaar in gesprek maar ook op onderzoek in de buurt. De verhalen,ervaringen en onderzoeksresultaten worden door de diverse groepen deelnemers vormgegeven en gepresenteerd gedurende de periode maart 2014- november 2014.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s